Krijg een gratis offerte
Ontvang info over welk type warmtepomp je nodig hebt en een gepersonaliseerde offerte.
Ook voor appartementen biedt Thercon duurzame totaaloplossingen voor verwarming, koeling en sanitair warm water. Met een lucht-waterwarmtepomp haalt een goed geïsoleerd appartement met vloerverwarming makkelijk de vereiste EPB-norm, en een lucht-luchtwarmtepomp (airco) is ideaal om snel en flexibel te koelen en verwarmen. Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over warmtepompen voor een appartement.
Een warmtepomp is zeker geschikt voor een appartement, maar je moet wel rekening houden met de beschikbare ruimte, de isolatie en de bestaande infrastructuur. Omdat de buitenunit van je warmtepomp een (licht) zoemend geluid maakt en aan de buitengevel of op het dak komt, heb je meestal toestemming nodig van de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME). Vraag dus na bij je syndicus of de beheerder van het gebouw welke richtlijnen gelden.
Wil je een individuele warmtepomp specifiek voor jouw appartement of een centrale warmtepomp die je deelt met andere bewoners? Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Bespreek zeker de mogelijkheden met je buren en de beheerder van het gebouw.
Met een individuele warmtepomp heb je de controle over het type warmtepomp, je energieverbruik en de temperatuur. De aankoop- en installatiekosten zijn natuurlijk volledig voor jouw rekening, waardoor het duurder kan uitvallen.
Een centrale warmtepomp komt je vaak goedkoper uit, maar je bent niet zeker van een optimaal comfort. De plaatsing kan ook complex zijn, om alle appartementen te linken aan het gedeelde systeem.
Er zijn verschillende opties als je een warmtepomp in je appartement wil. We bespreken bij elk type de mogelijkheden en aandachtspunten, zodat jij de juiste keuze maakt.
Ideaal als je
een goed geïsoleerd appartement hebt,
vloerverwarming of radiatoren op lage temperatuur hebt,
de warmtepomp wil inzetten voor verwarming en sanitair warm water.
Lucht-waterwarmtepompen blinken uit in energie-efficiëntie – en al helemaal als je ook zonnepanelen hebt. Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en warmt daarmee het water voor de centrale verwarming en sanitair gebruik op. Omdat de warmtepomp het cv-water tot maximaal 55 graden verwarmt, moet je een afgiftesysteem hebben dat ook op lage temperatuur werkt. Daarom zie je meestal een lucht-waterwarmtepomp bij nieuwbouw of grondige renovaties. Vooral een lucht-waterwarmtepomp met ingebouwde boiler, zoals de THERMA COMPACT DUO, is ideaal voor appartementen.
Ideaal als je
de bestaande verwarmingsketel wil behouden.
duurzamer wil verwarmen zonder volledig te renoveren.
Een hybride warmtepomp combineert een traditionele verwarmingsketel met een warmtepomp. Het is een goed alternatief voor (oudere) appartementen waarin een volledig elektrische warmtepomp niet haalbaar of wenselijk is.
Voor het grootste deel van het jaar vertrouw je op de warmtepomp en op koude dagen schakelt het systeem automatisch over naar de ketel. Zo bespaar je energie zonder in te boeten op comfort. Hou er wel rekening mee dat er voldoende plaats moet zijn om de warmtepomp naast je cv-ketel te zetten.
Ideaal als je
enkel een energiezuinige oplossing zoekt voor je sanitair warm water.
geen ruimte hebt voor een all-electric of hybride lucht-waterwarmtepomp.
Een warmtepompboiler is een compacte en efficiënte oplossing om je water voor sanitair gebruik op te warmen. Zo’n boiler past makkelijk in een kleine ruimte en er komt weinig kap- en breekwerk aan te pas. De SANI warmtepompboilers verbruiken 60 tot 70% minder elektriciteit dan een conventionele boiler.
Ideaal als je
een flexibele oplossing zoekt om je appartement te verwarmen en koelen.
een ouder appartement hebt zonder vloerverwarming en geen renovatie wil of kunt inplannen.
een compact toestel wil.
Een lucht-luchtwarmtepomp is een vaste airco met een buitenunit. Je kunt één ruimte koelen en verwarmen met een single split airco of meerdere ruimtes met een multisplit airco. Deze warmtepomp werkt niet met cv-water, maar met gekoelde of verwarmde lucht die in de kamer circuleert.
General biedt verschillende soorten AircoHeaters, van vloerunits die eruit zien als een compacte radiator tot units die heel discreet worden ingebouwd en waarbij enkel een strak rooster zichtbaar is. Elke binnenunit kun je eenvoudig aansturen met een afstandsbediening of centrale wandbediening, zelfs met je smartphone. Belangrijk voordeel is dat je geen vloerverwarming, radiatoren en collectoren nodig hebt.
Kies je voor een centrale warmtepomp in het gebouw? Bekijk dan zeker onze VRF systemen, waarmee je tot 400 binnenunits kunt combineren.
Een geothermische warmtepomp is minder interessant voor een appartement, omdat de plaatsing bijzonder complex is en de warmtepomp rond het gebouw redelijk wat ruimte inneemt.
In een dichtbevolkt appartementsgebouw kan de buitenunit van een warmtepomp wat geluidsoverlast veroorzaken. Let bij de aankoop goed op dat je een stille warmtepomp koopt en investeer indien nodig in een omkasting, die het geluid van de buitenunit dempt.
Het energieverbruik van je warmtepomp hangt van het type verwarming, jouw woonsituatie, het gewenste comfort en het weer. Het verbruik ligt gemiddeld tussen 2.000 en 5.000 kWh per jaar.
Bekijk zeker het rendement (COP en SCOP) van jouw gekozen warmtepomp. De Thercon warmtepompen springen sowieso zuinig om met energie en leveren dus een laag verbruik op.
Stuur ons gerust een bericht. We helpen je graag verder bij de keuze van een warmtepomp voor jouw appartement.
Ontvang info over welk type warmtepomp je nodig hebt en een gepersonaliseerde offerte.