Overzicht checkout

Werking airco eenvoudig uitgelegd

De werking van een airco kun je vergelijken met die van een koelkast. Het systeem onttrekt de warmte uit een ruimte en voert die af naar buiten. Dat is alleszins het geval als je ermee koelt. Als je verwarmt met je airco, verloopt het proces omgekeerd: het toestel haalt warmte uit de buitenlucht om die in huis af te geven. Zo kun je ook in de winter vertrouwen op je airconditioning.

Standaard heeft een airco een binnenunit en een buitenunit — om lucht aan te trekken en af te voeren. Bij een split airco zijn dit twee afzonderlijke onderdelen, bij een monoblock zitten beide componenten in één toestel. Maar hoe werkt een airco nu precies?

Koelen in een handomdraai

Centraal in het koelproces staan een compressor en een koelvloeistof, die al op een lage temperatuur kookt. De airco haalt warmte uit de binnenlucht, waardoor het koelmiddel opwarmt en verdampt. De compressor drukt het ontstane gas samen, waardoor er warmte vrijkomt en het gas condenseert tot een vloeistof. Via de buitenunit gaat de overtollige warmte naar buiten. De aangezogen binnenlucht is nu afgekoeld en komt opnieuw in huis via de binnenunit. Omdat deze cyclus zich telkens herhaalt zolang de airco aanstaat, blijft de binnentemperatuur constant. Zodra het te warm wordt, steekt de installatie een tandje bij.

Bij dit proces blijft altijd wat watercondens achter. Die wordt naar buiten geleid via de afvoer van de woning, zodat de luchtvochtigheid binnen in balans blijft. Goed om te weten: bij een lage luchtvochtigheid is de gevoelstemperatuur koeler dan het werkelijke aantal graden.

Verwarmen met airco? Da’s mogelijk

Om je woning te verwarmen, werkt een airco net als een warmtepomp. De buitenunit trekt lucht aan uit de omgeving en haalt daar warmte uit om de koelvloeistof op te warmen. Het koudemiddel transformeert tot een gas, dat de compressor verder verwarmt tot de gewenste temperatuur.

Uiteindelijk drukt de compressor het koelgas samen om de gecreëerde warmte vrij te maken. Zo geeft het gas z’n energie af aan de lucht die de binnenunit in de kamer zal verspreiden. Op die manier wordt het snel aangenaam warm in huis.