Overzicht checkout

Wanneer kiezen voor hybride verwarming?

Hybride verwarming is interessant als je zuiniger en comfortabel wil verwarmen. Je woning moet daarvoor wel matig tot goed geïsoleerd zijn. Dat wil zeggen dat alvast je dakisolatie en ramen op punt moeten staan, maar dat het nog geen must is om je gevelisolatie te optimaliseren of om vloerverwarming te installeren. Die laatste twee renovatieklussen zijn het meest ingrijpend en het duurst. Met hybride verwarming kun je die werken nog even uitstellen.

Tips om je woning te isoleren

  • Vraag een energieaudit aan: een energiedeskundige vertelt je welke werken je eerst moet uitvoeren en welke klusjes minder dringend of niet nodig zijn. Vaak is dakisolatie de eerste stap, maar misschien bespaar jij meer door je vloeren te isoleren … Na de audit heb je een duidelijk plan om de energieprestaties van je woning te verbeteren op de korte en lange termijn.

  • Vermijd warmteverlies: alle beetjes helpen om energie te besparen. Dicht bijvoorbeeld alle kieren, gebruik een tochthond aan (buiten)deuren, sluit op koude dagen al vroeg je gordijnen, plaats reflecterende folie achter je radiatoren om de warmte beter te verspreiden, …

  • Bekijk de mogelijke premies: isoleren is niet goedkoop, maar gelukkig zijn er premies voor wie z’n woning optimaliseert. Ga goed na welke financiële steun jij kunt krijgen. Misschien kun je meer doen met je budget dan je eerst dacht.

Afgiftesysteem en watertemperatuur

Hoe lager de temperatuur van je verwarmingswater, hoe beter het rendement van je warmtepomp en hoe gunstiger voor je verbruik. De nodige watertemperatuur hangt af van twee factoren: je afgiftesysteem en de isolatiegraad van je woning.

Bij hybride systemen wordt de warmte meestal afgegeven via radiatoren. De nodige watertemperatuur daalt als je groter gedimensioneerde radiatoren hebt. Een hybride warmtepomp is ideaal als het water dat door je leidingen loopt zo’n 55 graden (of minder) is. Bij een hogere aanvoertemperatuur zal de ketel vaker draaien.

Is je warmteafgiftesysteem of woning niet voorzien op deze lagere temperatuur? Dan is een lucht-luchtwarmtepomp een mogelijk alternatief — of toch als je woning luchtdicht is.

Een energie-efficiënte en duurzame oplossing

Een hybride warmtepomp is energie-efficiënt en duurzaam. Je verbruikt minder fossiele brandstoffen, waardoor de uitstoot van CO2 daalt. En omdat dit systeem met intelligente sturing bij een aanvoertemperatuur van maximaal 55 graden een hoger rendement heeft dan een klassieke cv-ketel, wint ook je portemonnee mee.

Wil je écht zuinig verwarmen, dan is het aangeraden om je hybride warmtepomp met zonnepanelen te combineren. Zo verhoog je je zelfconsumptie: je kunt de geproduceerde stroom inzetten voor de verwarming van je woning.