Soorten hybride warmtepompen
Net zoals er verschillende soorten warmtepompen zijn, heb je ook meerdere opties voor je hybride warmtepomp. Een all-in-onesysteem is de beste keuze als ook je cv-ketel aan vervanging toe is. Een ad-on warmtepomp zet je bij je bestaande verwarmingsketel. Dat is logischerwijs een pak goedkoper. Ten slotte heb je bij elke type hybride warmtepomp nog keuze uit een splitsysteem (met een binnenunit en een buitenunit) en een monoblock (met enkel een buitenunit).
Een split lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen. De binnen- en de buitenunit zijn onderling verbonden via koelleidingen. Omdat alle onderdelen compact zijn, verlies je weinig ruimte.
Een hybride monoblock-warmtepomp heeft een buitenunit die via waterleidingen in verbinding staat met je verwarmingssysteem binnen. Bij hoge watertemperaturen moet je opletten met warmteverliezen via deze buizen.
Welke hybride warmtepomp kiezen?
Wat is nu de beste hybride warmtepomp voor jouw situatie? Dat hangt af van enkele factoren.
De staat van je cv-ketel: is je condensatieketel bijna aan vervanging toe, dan is een all-in-one hybrid een goeie investering naar de toekomst toe.
De ruimte in je stooklokaal: is er voldoende plaats in je woning om de warmtepomp naast je condensatieketel te zetten?
De ruimte aan of in de buurt van je gevel: de buitenunit komt op de grond, aan een buitenmuur of op het dak.
Jouw warmtevraag: een grote woning vraagt een warmtepomp met een groter vermogen. Hoe hoger de isolatiegraad, hoe lager de warmtebehoefte en hoe kleiner de warmtepomp.
Hybride warmtepomp en groene energiebronnen
Combineer je hybride warmtepomp met andere systemen op hernieuwbare energie om nog zuiniger te verwarmen of om een nog hoger comfort te halen. Plaats je bijvoorbeeld zonnepanelen, dan produceren die elektriciteit voor je warmtepomp. Zo zet je ten volle in op autoconsumptie en moet je minder overtollige stroom terugsturen naar het net.
Wil je je hybride warmtepomp ook inzetten voor sanitair warm water? Voorzie dan een warmtepomp met een opslagvat. Dat kan bijvoorbeeld met een geïntegreerde boiler zijn van 190 of 230 liter, zoals de THERMA Compact Duo (XL). Of je kan gaan voor een apart opslagvat van 300 of 500 liter, zoals de THERMA Compact Combi. Daarnaast kan ook je ketel het sanitair warm water produceren. Zo win je plaats en is de investering beperkter, maar je gasverbruik zal hoger liggen.
Zoek je verkoeling in de zomer, dan is een lucht-luchtwarmtepomp — een vaste airco — een goeie aanvulling. Die maakt het niet alleen fris op hete dagen, maar functioneert in de winter ook als bijverwarming. Zo moet je ketel nog minder hard werken en verbruik je nog minder fossiele brandstoffen.