Antwoorden op de meest gestelde vragen
Een vraag over warmtepompen, airco, hybride verwarming, premies, de EPB-norm, energielabels,...? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Categorieën
Een warmtepomp zet je in om je woning en sanitair warm water efficiënt, zuinig en ecologisch te verwarmen. Dit systeem haalt daarvoor gratis energie uit de omgeving — bijvoorbeeld uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater.
Het is een natuurlijk proces dat een voorwerp, warmer dan de omgeving, warmte afgeeft aan die omgeving. Zoals een koelkast de warmte van het eten via de koelelementen opneemt en aan de achterzijde afgeeft. Het principe van een warmtepomp is hetzelfde: het koelelement van de buitenunit neemt de warmte uit de buitenlucht op en geeft deze af onder de vorm van warme lucht of warm water. Dankzij een omkeermechanisme kan een warmtepomp ook koelen.
Een lucht-luchtwarmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht en blaast verwarmde lucht de woning in. Dit type kan tevens omgekeerd gebruikt worden als airconditioning.
Een lucht-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en brengt deze naar een warmwatercircuit voor vloerverwarming, convectoren en/of sanitair warm water.
Een grond-waterwarmtepomp haalt de warmte uit de grond d.m.v. een buizennetwerk waarin een mengsel van water en glycol rondgepompt wordt. De opgenomen warmte wordt afgegeven aan een waterkringloop in de woning.
Een water-waterwarmtepomp haalt de warmte uit het grondwater. Voor dit warmtepompsysteem worden twee putten geboord: voor het oppompen van warm grondwater en het teruggegeven van koud water.
Zowel een lucht-water als een lucht-luchtwarmtepomp is bijzonder gunstig en duurzaam voor klimaatregeling. We lijsten de troeven van beide systemen op.
Er is geen universele warmtepomp die voor elke woning of voor elk zwembad past, dus kunnen we er ook geen vast prijskaartje op plakken. Verschillende factoren bepalen de prijs van je lucht-waterwarmtepomp.
Het type warmtepomp: een warmtepompboiler of zwembadwarmtepomp is goedkoper dan een alles-in-een-systeem.
Het vermogen: hoe krachtiger je warmtepomp moet werken, hoe duurder.
De warmwaterbehoefte: er is een prijsverschil tussen een geïntegreerde boiler of apart opslagvat.
Plaatsingskosten: het aantal werkuren van de installateur bepaalt mee de eindfactuur.
Eventuele premies: gebruik onze subsidiemodule om te weten of je een fiscaal voordeel krijgt.
Ontdek meer over de prijs van een lucht-waterwarmtepomp of contacteer ons voor een vrijblijvende offerte.
Een Thercon THERMA lucht-waterwarmtepomp is een duurzaam en compleet verwarmingssysteem. De buitenunit haalt met een hoog rendement warmte uit de lucht en zet deze om in warm water voor:
VLOERVERWARMING: Dankzij de lage watertemperaturen die vloerverwarming nodig heeft, levert dit een zeer gunstig rendement.
DYNAMISCHE CONVECTOREN: Laag-energie convectoren zorgen voor een aangenaam klimaatcomfort met watertemperaturen van max. 35°C, vergelijkbaar met vloerverwarming.
LT-RADIATOREN: Verkies je de stralingswarmte van radiatoren, kies dan voor laagtemperatuur-radiatoren.
SANITAIR WARM WATER: Door toevoeging van een isothermische boiler kan je ook energiezuinig baden en douchen.
Met de oudere aan/uit-toestellen blijft de snelheid van de compressor constant waardoor de gewenste temperatuur in de kamer zal schommelen. General/THERMA warmtepompen zijn uitgerust met een inverterregeling die zorgt voor een traploze sturing van de DC-compressor. De temperatuur wordt dus constant gehouden omdat de snelheid van de compressor continu wordt aangepast. Hierdoor vermindert het energieverbruik met 40% tot 60%.
Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). Dit is de verhouding tussen de verbruikte elektriciteit en de afgegeven energie onder de vorm van warmte. Een COP van 3,5 wil dus zeggen dat de warmtepomp 3,5 kWh aan warmte produceert voor elke kWh die uit het elektriciteitsnet komt.
Sinds 26 september 2015 worden alle nieuwe verwarmingstoestellen, met water als warmtedragend medium, ingedeeld volgens energie-efficiëntie van A++ tot G. Het rendement van condensatieketels op gas of mazout kan maximaal 100% bedragen. Bijna alle General warmtepompen hebben een A+ label voor verwarming, d.w.z. dat ze een seizoensgebonden energie-efficiëntie hebben tussen 98% en 125%.
Naarmate de buitentemperatuur daalt, zal een warmtepomp meer inspanning moeten leveren om de warmte op te pompen en dus meer energie verbruiken. Het geleverde warmtevermogen is ook afhankelijk van de gevraagde afgiftetemperatuur. Wij geven voor al onze toestellen aan wat de warmtevermogens zijn bij -10°C buitentemperatuur en bij een afgiftetemperatuur van +35°C en +45°C.
Daarnaast garandeert Thercon warm water van +60°C bij een buitentemperatuur van -20°C. Extreme vorst is meestal van korte duur en heeft slechts een kleine invloed op het rendement over een volledig jaar of stookseizoen (Seasonal Performance Factor).
Hoe hoger de SPF (Seasonal Performance Factor of seizoensrendement) van de warmtepomp, hoe groter je voordeel wordt ten opzichte van gas. Onze warmtepompen hebben een SPF hoger dan 3 en zijn dan ook qua kostprijs voordeliger dan gas, dit vanwege de kostprijs-verhouding tussen gas en elektriciteit.
Trias Energetica dicteert duidelijk eerst te investeren in isolatie en dan pas in een warmtepomp. Zodoende daalt de warmtebehoefte en dus ook het nodige vermogen van de warmtepomp. Hierdoor wordt de warmtepomp voordeliger in aanschaf en verbruik je bovendien een pak minder. Investeren in isolatie verdient zich altijd op korte tijd terug.
Primaire energie en CO2-uitstoot zijn de parameters om warmteproductie te beoordelen op milieuvriendelijkheid. De berekeningen van onafhankelijke technologische onderzoeksorganisaties Vito en TNO tonen duidelijk aan dat de warmtepomp met haar rendementen veel milieuvriendelijker is dan de beste condenserende ketel.
Nieuwbouwwoningen kunnen probleemloos verwarmd worden met 7kW, en zelfs met veel minder vermogen.
Het is belangrijk altijd eerst een analyse te maken van de sanitair warm water (SWW) behoefte van het gezin. In functie daarvan kan je de passende THERMA lucht-waterwarmtepomp kiezen. Als de SWW behoefte zeer groot is (eerder uitzonderlijk), dan kan je gebruik maken van de ‘SWW prioriteitsmodus’ van de Thercon THERMA. Hiermee wordt de normale cyclus onderbroken en krijgt het opwarmen van de boiler voorrang.
De verbranding van fossiele brandstoffen vormt de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering. Er is maar één uitweg: de overstap naar hernieuwbare energie afkomstig van natuurlijke bronnen zoals water, wind, zon, aardwarmte en biomassa. In de nabije toekomst zal er in nieuwbouwwoningen in Europa amper nog worden verwarmd met fossiele brandstoffen zoals aardgas, stookolie en steenkool. De warmtepomp wordt het verwarmingssysteem bij uitstek.
Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke gas- en mazoutketels. Ze haalt warmte van lage temperatuur uit de natuur en geeft die warmte op een hogere temperatuur af in de woning. De warmtepomp benut enkel elektriciteit om de pomp te laten draaien, in tegenstelling tot elektrische verwarming. Onze warmtepompen leveren zelfs 3 tot 5 maal zoveel energie als de elektriciteit die ze verbruiken.
Zeg vaarwel tegen fossiele brandstoffen en verwelkom hernieuwbare energie in je woning, met een warmtepomp! Wist je dat je zelfs 100% kunt inzetten op groene energie als je je warmtepomp koppelt aan zonnepanelen? Een warmtepomp werkt namelijk voor 75 procent op energie uit de natuur en maar voor 25 procent op elektriciteit. Je zonnepanelen leveren dan de extra stroom die je nodig hebt.
Da’s niet alleen goed voor je portemonnee, je zet ook een grote stap richting klimaatneutraal of CO2-neutraal verwarmen. Tegen 2050 wil Europa de uitstoot van broeikassen namelijk terugbrengen tot … nul! We vertellen je meer over (bijna-)energieneutraal verwarmen.
De buitenunit van je lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en transporteert die naar je binnenunit, die de warmte gebruikt om het water voor je centrale verwarming of sanitair op te warmen. Je warmtepomp werkt dus op hernieuwbare energie, maar heeft wel stroom nodig om het proces op gang te brengen.
Zet je je lucht-waterwarmtepomp in om te koelen, dan draait de werking om: het water dat door je leidingen loopt, absorbeert de warmte uit de binnenlucht. Je buitenunit voert die warmte af naar buiten, waardoor er koel water door de buizen stroomt.
Wil je weten hoe het precies in z’n werk gaat? Lees meer over de werking van een lucht-waterwarmtepomp.
De meetsondes werden aangebracht onder toezicht van gerechtsexpert ing. Bobbaers. Hij inspecteerde alle installaties en herhaalde dat op geregelde tijdstippen. Bovendien had hij toegang tot de server waarop alle data verzameld werden en vanwaar deze gegevens doorgestuurd werden naar de website. De meetgegevens werden nauwkeurig geregistreerd en ieder uur opgeslagen.
5 jaar lang kon je de resultaten 'live' volgen op www.liveheatpump.be. Op 2 oktober 2015 hebben we de live metingen stopgezet. Alle resultaten blijven echter beschikbaar als archief en kunnen blijven dienen als vergelijkingsmateriaal.
Lucht-waterwarmtepompen staan garant voor een laag verbruik en hoog rendement, omdat ze grotendeels werken op hernieuwbare energie.
Om het verbruik in te schatten, kun je kijken naar de COP-waarde, die je terugvindt bij de technische specificaties van elk model. COP staat voor Coefficient of Performance (in het Nederlands: prestatiecoëfficiënt). Die waarde geeft aan hoeveel warmte je warmtepomp kan produceren met 1 kWh elektriciteit. Een hoog getal betekent dat je verwarming efficiënt werkt en dus een goed rendement haalt.
Op onze blog gaan we dieper in op het verbruik en rendement van een lucht-waterwarmtepomp.
Een lucht-waterwarmtepomp werkt het meest efficiënt met een afgiftesysteem op lage temperatuur. Vloerverwarming is daarbij een populaire keuze, maar ook dynamische convectoren zijn geschikt. Ontdek hier meer.
De THERMA lucht-waterwarmtepompen halen indrukwekkende rendementen voor zowel verwarming als sanitair warm water. Zo heeft het type Duo XL een rendement tot maar liefst 140% voor sanitair warm water! Combineer je deze mooie rendementen met een laagtemperatuur-afgiftesysteem dan behaal je met dit concept een zeer mooie E-peil score (2). Dit betekent een forse besparing op je budget!
THERMA warmtepompen zijn bovendien 100% hernieuwbaar. Tot en met 2024 hoef je dus niet te investeren in zonnepanelen om aan je aandeel hernieuwbare energie te komen. Je kan dat uiteraard wel in de toekomst doen om zo de stap te zetten naar een (bijna) energieneutrale woning. Op die manier spreid je je bouwbudget.
(2) Het E-peil is ook afhankelijk van de thermische isolatie, de luchtdichtheid, het totale raamoppervlak en de zonoriëntatie van de woning.
Met een airco in huis verhoog je je leefcomfort aanzienlijk. Je bepaalt heel eenvoudig de ideale temperatuur en creëert zo in geen tijd het optimale binnenklimaat in elke kamer apart. Denk jij bij airconditioning vooral aan koelen in de zomer? Met een vaste airco kun je ook verwarmen! Daarom spreken we bij General van een ‘AircoHeater’ — waarmee je bovendien fel bespaart op je stookkosten. Ook interessant: moderne toestellen werken als luchtontvochtiger, om de luchtvochtigheid op peil te houden.
De werking van een airco kun je vergelijken met die van een koelkast. Het systeem onttrekt de warmte uit een ruimte en voert die af naar buiten. Dat is alleszins het geval als je ermee koelt. Als je verwarmt met je airco, verloopt het proces omgekeerd: het toestel haalt warmte uit de buitenlucht om die in huis af te geven. Zo kun je ook in de winter vertrouwen op je airconditioning.
Standaard heeft een airco een binnenunit en een buitenunit — om lucht aan te trekken en af te voeren. Bij een split airco zijn dit twee afzonderlijke onderdelen, bij een monoblock zitten beide componenten in één toestel. Maar hoe werkt een airco nu precies?
Er zijn verschillende soorten airco’s waaruit je kunt kiezen. Maar hoe weet je welk toestel het meest geschikt is voor jou? Dat hangt af van je behoeften, zoals flexibiliteit, het nodige vermogen en het aantal binnenunits. We sommen de voor- en nadelen per type airco op, zodat je kunt ontdekken welke troeven jij prioritair vindt.
Om te beginnen is er een onderscheid tussen vaste en mobiele airco’s. Zoals de naam al doet vermoeden, is een vaste airco een toestel dat vast of permanent aan de muur of het plafond hangt, of is ingebouwd. De leidingen zijn ingewerkt in je woning. Meestal bestaat een vaste airco uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits (split airco’s), maar er zijn ook modellen zonder buitenunit (monoblock airco). Welk model je ook kiest, zo’n vaste airco biedt je een hoog comfort, om verschillende redenen:
Een vaste airco met buitenunit is geluidsvriendelijk.
Zowel koelen als verwarmen gaat bijzonder efficiënt.
Dit toestel heeft doorgaans een hoog rendement en is voordelig in gebruik.
Afhankelijk van het vermogen kan een vaste airco grote ruimtes klimatiseren.
Een mobiele airco is flexibeler, omdat je het toestel kunt verplaatsen (meestal op wieltjes) en opbergen. Je vindt deze airco vaak in kleine ruimtes die je maar sporadisch gebruikt, zoals een bureau of zolder. De kostprijs is lager dan bij een vaste airco, maar dat geldt jammer genoeg ook voor het comfort.
Een mobiele airco verspreidt koele of warme lucht minder efficiënt.
Deze airco heeft een laag rendement: de aan- en afvoer van lucht gebeurt via een slang via het raam of de deur — zelfs als de mobiele airco een buitenunit heeft. Zo komt er makkelijk warme of koude buitenlucht naar binnen, waardoor de installatie onnodig veel energie verslindt.
Dit toestel maak redelijk veel geluid.
Bij de vaste airco’s kun je drie modellen onderscheiden. We geven je graag een overzicht.
Ben je overtuigd van de voordelen van een vaste airco? Als je een keuze gemaakt hebt uit een single split en multisplit airco, is het tijd om je binnenunit(s) te kiezen. Stel jezelf enkele vragen om het ideale model te vinden binnen de verschillende toepassingen.
Een vaste airco werkt efficiënter dan een mobiele airco en heeft dus ook een hoger rendement. Bij een mobiele airco moet je namelijk een deur of een raam openzetten om de luchtaanvoer en -afvoer te regelen via een slang … Bij een vaste airco zijn de buiten- en binnenunit(s) daarentegen verbonden via permanente leidingen in de muur. Ontdek hier waarom zo’n vaste airco het label ‘energiezuinig’ krijgt.
De prijs van je vaste airco hangt af van verschillende aspecten: het aantal binnenunits, het nodige vermogen, de uitvoering, het rendement, de plaatsing door een installateur, … Meestal betaal je tussen 1.500 en 6.000 euro voor je vaste airco, exclusief installatie en btw.
Voor een gepersonaliseerde offerte klop je aan bij een expert, maar we kunnen je alvast enkele richtlijnen meegeven voor de prijsbepaling van je vaste airco.
De buitenunit bij een single split airco is goedkoper dan bij een multisplit: het vermogen is lager, omdat er maar één binnenunit op aangesloten wordt.
Een inbouwairco is duurder dan een vloer- en plafondmodel of een hoog-aan-de-wandairco: de installatie is complexer.
Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de prijsklasse.
Soms betaal je meer voor een airco met een goede SCOP- en SEER-waarde, maar die meerprijs verdien je terug door het lage verbruik.
Misschien denk je dat een vaste monoblock airco het goedkoopst is, omdat er geen buitenunit nodig is? Toch is een single split airco voordeliger!
Ben je benieuwd naar het prijskaartje van jouw airco? Neem contact op met onze aircospecialisten.
Premie mogelijk voor airco?
In sommige gevallen kun je een premie krijgen voor je vaste airco — ook wel lucht-luchtwarmtepomp genoemd. Gebruik onze subsidiemodule en ontdek voor welke premies jouw airco in aanmerking komt.
Elk type airco vraagt een andere installatie.
Een goed onderhoud van je airco levert je heel wat voordelen op. Je verlengt bijvoorbeeld de levensduur, je airco zal efficiënt blijven werken en je vermijdt schimmels, bacteriën en vieze geurtjes. Om zeker te zijn dat alles werkt zoals het moet, schakel je best een professional in. Dat is niet verplicht: bij een cv-ketel zijn er wettelijke bepalingen over het onderhoud, maar bij kleinere aircosystemen is onderhoud enkel aangeraden. Sommige installateurs werken met een contract om je vaste airco één keer per jaar te laten nakijken, maar je kunt ook zelf enkele dingen ondernemen om je installatie te onderhouden.
Allereerst moet je een vrije luchtstroom garanderen door al het vuil te verwijderen van de buitenunit. Vooral in de herfst en winter is dit belangrijk, wanneer bladeren, takken of sneeuw de aan- en afvoer kunnen belemmeren. Hangt er ook veel stof of zand aan de buitenunit, dan kun je die reinigen met een vochtige doek. Gebruik geen bijtende schoonmaakproducten.
En wat met het onderhoud van de binnenunit? Vuile filters zorgen ervoor dat je airco harder moet werken om een ruimte te koelen of te verwarmen. Reinig daarom zo’n twee keer per jaar de filters met een stofzuiger. Zo heeft de luchtstroom vrije doorgang en blijft de lucht zelf gezond.
Als je merkt dat je airco niet voldoende koelt of verwarmt, zelfs als je het onderhoud nauwgezet opvolgt, dan bel je het best naar een professional. Die kan snel zien wat er misloopt en — hopelijk — eenvoudig het defect verhelpen.
Een lucht-luchtwarmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht en blaast verwarmde lucht de woning in. Dit type kan tevens omgekeerd gebruikt worden als airconditioning.
Een lucht-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en brengt deze naar een warmwatercircuit voor vloerverwarming, convectoren en/of sanitair warm water.
Een grond-waterwarmtepomp haalt de warmte uit de grond d.m.v. een buizennetwerk waarin een mengsel van water en glycol rondgepompt wordt. De opgenomen warmte wordt afgegeven aan een waterkringloop in de woning.
Een water-waterwarmtepomp haalt de warmte uit het grondwater. Voor dit warmtepompsysteem worden twee putten geboord: voor het oppompen van warm grondwater en het teruggegeven van koud water.
Zowel een lucht-water als een lucht-luchtwarmtepomp is bijzonder gunstig en duurzaam voor klimaatregeling. We lijsten de troeven van beide systemen op.
Een lucht-luchtwarmtepomp zet warmte uit de buitenlucht om in warme lucht, waarmee je woning of kantoor op temperatuur wordt gebracht. Gebruik je het systeem als airco, dan haalt het de warmte uit de binnenlucht en verkoelt het de kamer met frisse lucht.
We leggen je graag in meer detail de werking van een lucht-luchtwarmtepomp uit.
Een lucht-luchtwarmtepomp is het goedkoopste type warmtepomp, maar de prijs hangt natuurlijk af van welk systeem jij nodig hebt. Voor een single split airco (met één buitenunit en één binnenunit, om één ruimte te koelen en verwarmen) begint de prijs vanaf 1.500 euro, inclusief installatiekosten en exclusief btw. Bij een multisplit airco (met één buitenunit en twee of meer binnenunits, om verschillende ruimtes te koelen en verwarmen) moet je per extra binnenunit ongeveer 800 euro rekenen.
Enkele aandachtspunten:
Een inbouwairco is duurder dan een wandmodel, omdat de installatie iets intensiever is.
Voor kantoorgebouwen ligt de prijs uiteraard hoger, omdat het systeem een pak complexer is.
Soms heb je meerdere buitenunits nodig. Dat heeft invloed op de kostprijs.
Hoe hoger het nodige vermogen, hoe meer je betaalt. Doorgaans valt een AircoHeater voor een kleine kamer goedkoper uit dan een vaste airco voor een grote leefruimte.
We bundelen alle handige info over de prijs van je lucht-luchtwarmtepomp. Gebruik zeker ook onze subsidiemodule om te weten of jij in aanmerking komt voor een premie.
Het rendement staat altijd aangegeven bij de verschillende lucht-luchtwarmtepompen van General. De COP, SCOP, EER en SEER geven aan hoeveel kWh warmte of koeling je warmtepomp kan produceren met 1kWh energie. We leggen graag uit wat de cijfers precies betekenen.
COP of prestatiecoëfficiënt: de verhouding tussen de geleverde warmte en hoeveel elektriciteit je warmtepomp daarvoor nodig heeft. Dit is een theoretische maatstaf.
SCOP of seizoensprestatiecoëfficiënt: het gemiddelde rendement van je verwarming over een heel jaar, rekening houdend met temperatuurschommelingen.
EER of energie-efficiëntieverhouding: de verhouding tussen het geleverde koelvermogen en hoeveel elektriciteit je airco daarvoor nodig hebt. Dit is een theoretische maatstaf.
SEER of seizoensrendement: het gemiddelde rendement van je koeling over een heel jaar, rekening houdend met temperatuurschommelingen.
Hoe hoger het rendement, hoe minder energie je vaste airco dus zal gebruiken. Lees meer over het verbruik van een lucht-luchtwarmtepomp.
Een lucht-luchtwarmtepomp wordt vaak gekozen als bijverwarming, maar kun je ook perfect gebruiken als hoofdverwarming. Zeker in het tussenseizoen en in kamers die je sporadisch verwarmt. Het grote voordeel daaraan is dat de warmtepomp de kamer snel opwarmt.
Lees wanneer het interessant is om een lucht-luchtwarmtepomp als hoofdverwarming in te zetten en waarop je moet letten.
De naam verklapt het al: een wandairco is een airco die je aan de muur monteert – vaak net onder het plafond. Een hoog-aan-de-wandmodel kan de lucht optimaal verspreiden in de ruimte. Je regelt je hoog-aan-de-wandairco makkelijk vanop afstand met een afstandsbediening of via een app op je smartphone. Lees meer over de werking.
Een wandairco kan een kamer snel koelen en verwarmen, omdat dit model de warme of gekoelde lucht tot in de verste hoekjes verspreidt. Zowel de bediening, de plaatsing als het onderhoud verlopen bijzonder vlot. En een wandmodel neemt geen vloerruimte in beslag, wat vooral in kleinere ruimtes heel handig is. Ontdek alle voordelen van een wandairco.
Om de beste airco te vinden voor jouw woonsituatie en gewenste comfort, moet je letten op deze factoren:
Het vermogen: de capaciteit moet afgestemd zijn op de grootte van de ruimte, zodat de binnenunit net krachtig genoeg werkt zonder energie te verspillen.
Energie-efficiëntie: hoe beter de energieklasse, hoe zuiniger je airco. De AircoHeaters van General hebben allemaal minstens energielabel A+.
Geluidsniveau: in je woonkamer, slaapkamer en thuiskantoor is een stille modus geen overbodige luxe. Let dus zeker op het geluidsniveau. Bij General ben je zeker van een stille werking.
Extra functies: bediening via een app, bewegingssensor, een mooi design … Zoek uit welke functies voor jou zeker niet mogen ontbreken en kies op basis daarvan je ideale airco.
Voor een hoog-aan-de-wandairco met één binnenunit en één buitenunit beginnen de prijzen vanaf 1.500 euro (inclusief installatiekosten, exclusief BTW). Wil je meerdere ruimtes koelen en verwarmen, dan betaal je zo’n 800 euro per extra binnenunit. Heb je daarvoor ook meerdere buitenunits nodig, dan ligt het prijskaartje iets hoger. Ontdek meer over de prijs van een airco.
De binnenunit haalt warmte uit de binnenlucht en voert die af via de buitenunit. De airco verspreidt uiteindelijk koude lucht in huis. En hoe werkt een split airco met verwarming? Dan is het proces omgedraaid. De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht en de binnenunit geeft die warmte in de ruimte af. Lees meer over de werking van een split airco.
Laat je split airco installeren door een erkend koeltechnicus met de juiste certificaten. Een vaste airco werkt met een koudemiddel dat niet mag vrijkomen, dus is een koeltechnische opleiding vereist.
De installateur bekijkt samen met jou welke binnenunit het meest geschikt is en waar je die het best plaatst. De buitenunit komt aan of naast de gevel of op het dak, en het liefst zo dicht mogelijk bij de binnenunit, zodat er weinig warmte of koelte verloren gaat via de leidingen. Om de verschillende onderdelen te installeren, zijn geen kap- of breekwerken nodig – tenzij je kiest voor een inbouwairco.
De prijs van een goede single split airco begint vanaf 1.500 euro, inclusief plaatsingskosten en exclusief btw. Hoeveel je effectief betaalt, hangt af van het model, het nodige vermogen en de werkuren van de installateur. Neem contact op voor een offerte op maat.
Om een ruimte te koelen, onttrekt de binnenunit warmte uit de binnenlucht, die de buitenunit afvoert. Op die manier kan je multisplit airco opnieuw koude lucht in de kamer verspreiden. Dit wordt voor elke ruimte apart geregeld, zodat je overal de gewenste temperatuur krijgt.
Zet je de AircoHeater in als verwarming? Dan haalt de buitenunit warmte uit de omgevingslucht, om daarmee de lucht op te warmen die de binnenunit afgeeft. Lees meer over de werking van een multisplit airco.
De buitenunit vormt de basis van je installatie.
De Free Multi 2, 3, 4 & 5 is geschikt voor deze opstellingen:
o Multisplit airco met 2 binnenunits
o Multisplit airco met 3 binnenunits
o Multisplit airco met 4 binnenunits
o Multisplit airco met 5 binnenunits
De Single+ is een multisplit airco met twee of drie binnenunits die simultaan werken met hetzelfde vermogen in één ruimte. Geschikt voor onder meer ontvangstruimtes, vergaderzalen, cursuslokalen, kantoorruimtes en winkels.
Je kunt verschillende buitenunits combineren om tot een extra groot systeem te komen. Er zijn (bijna) geen limieten. Daarnaast kun je voor elke ruimte een andere binnenunit kiezen. Ontdek de mogelijkheden.
De installatie van je multisplit airco laat je over aan een erkend installateur. Omdat een airco werkt met een koudemiddel dat niet mag vrijkomen, moeten installateurs eerst een koeltechnische opleiding volgen.
De technicus bekijkt met jou hoeveel binnenunits je nodig hebt, welk model in welke kamer komt en welke buitenunit daarvoor geschikt is. Op basis daarvan wordt een montageplan opgesteld. Dat gaat vlot met onze Multi Selector-tool. Meestal komt er geen kap- en breekwerk bij kijken, tenzij je een binnenunit wil inbouwen in het plafond of achter een wand. Daarom zijn AircoHeaters ideaal voor woningrenovaties en uitbreidingen.
Lees meer over de installatie van een multisplit airco en de zeven vuistregels om de beste plaats te vinden voor elk onderdeel.
Voor een multisplit airco betaal je tussen de 2.500 en 6.000 euro, exclusief btw en plaatsingskosten. Hoe meer binnenunits je nodig hebt, hoe hoger de kostprijs. Soms moet je dan bijvoorbeeld ook een extra buitenunit laten plaatsen. Ontdek hier alle factoren die de prijs van je multisplit airco bepalen of neem contact op voor een offerte op maat.
Naarmate de buitentemperatuur daalt, zal een warmtepomp meer inspanning moeten leveren om de warmte op te pompen tot een comfortabele temperatuur in huis. Je kan dit vergelijken met de motor van een auto, die harder zal moeten werken als het bergop gaat of wanneer de auto zwaar geladen is.
General AircoHeaters worden gecertificeerd bij een genormeerde temperatuur om het vergelijken mogelijk te maken. Bij extreem koude buitentemperaturen wordt de compressor automatisch opgetoerd. AircoHeaters kunnen dit met gemak aan. De compressor van een AircoHeater heeft standaard een bereik van 18 Hz tot 130 Hz.
Verwarmen: Bij +7°C buitentemperatuur zal de compressor tussen 55 en 80 Hz lopen. Bij certificering benut hij dus slechts 33 tot 55 % van zijn totale vermogen.
Koelen: Om het volle koelvermogen bij +46°C buitentemperatuur te kunnen leveren, toert een AircoHeater slechts op tot 80 Hz. Bij zijn maximaal koelvermogen benut hij dus slechts 55% van zijn potentieel.
Heb je nog vragen of wil je weten welk toestel het meest geschikt is voor jouw woonsituatie? Laat via het contactformulier weten dat een General-installateur jou mag contacteren om persoonlijk advies te geven. We werken samen met betrouwbare experts die je met plezier verder helpen bij je keuze en ook de installatie tot in de puntjes regelen.
Wie energiezuinig en duurzaam wil verwarmen, kan niet meer om een warmtepomp heen. Maar wat als je nog niet volledig kan of wil overschakelen op dit verwarmingssysteem? Dan kun je de warmtepomp aansluiten op je cv-ketel. We spreken dan over een hybride warmtepomp. We vertellen je wanneer het interessant is om te kiezen voor een hybride systeem, welk prijskaartje eraan vasthangt en waarom de koppeling met zonnepanelen een goed idee is.
Een hybride warmtepomp gebruikt drie energiebronnen: warmte uit de buitenlucht, elektriciteit en een fossiele brandstof — meestal gas. Je koppelt namelijk een lucht-waterwarmtepomp aan een cv-ketel. Deze wisselwerking is er vooral om je woning te verwarmen. Voor sanitair warm water staat een van de twee systemen in: ofwel je ketel, ofwel de warmtepomp.
Hybride verwarming is interessant als je zuiniger en comfortabel wil verwarmen. Je woning moet daarvoor wel matig tot goed geïsoleerd zijn. Dat wil zeggen dat alvast je dakisolatie en ramen op punt moeten staan, maar dat het nog geen must is om je gevelisolatie te optimaliseren of om vloerverwarming te installeren. Die laatste twee renovatieklussen zijn het meest ingrijpend en het duurst. Met hybride verwarming kun je die werken nog even uitstellen.
Net zoals er verschillende soorten warmtepompen zijn, heb je ook meerdere opties voor je hybride warmtepomp. Een all-in-onesysteem is de beste keuze als ook je cv-ketel aan vervanging toe is. Een ad-on warmtepomp zet je bij je bestaande verwarmingsketel. Dat is logischerwijs een pak goedkoper. Ten slotte heb je bij elke type hybride warmtepomp nog keuze uit een splitsysteem (met een binnenunit en een buitenunit) en een monoblock (met enkel een buitenunit).
Een split lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen. De binnen- en de buitenunit zijn onderling verbonden via koelleidingen. Omdat alle onderdelen compact zijn, verlies je weinig ruimte.
Een hybride monoblock-warmtepomp heeft een buitenunit die via waterleidingen in verbinding staat met je verwarmingssysteem binnen. Bij hoge watertemperaturen moet je opletten met warmteverliezen via deze buizen.
Voordelige en duurzame optie
Een hybride warmtepomp is betaalbaar, zeker in vergelijking met andere hernieuwbare verwarmingssystemen. Op zich is een lucht-luchtwarmtepomp voordeliger, maar een hybride warmtepomp is het goedkoopste type verwarming waarbij je geen compromissen moet maken naar comfort toe.
Het enige dat daalt, is je energiefactuur. Je bent namelijk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, wat ook goed is voor het milieu. En de slimme regelaar kiest sowieso op elk moment van de dag de beste warmtebron.
Eenvoudige installatie
Een hybride lucht-waterwarmtepomp is compatibel met je huidige verwarmingssysteem. Je kunt de installatie makkelijk plaatsen zonder te kappen en breken. Dit toestel heeft enkel impact op je stooklokaal en je gevel, waar de binnen- en buitenunit komen. Je bestaande radiatoren kun je gewoon behouden!
Geschikt voor bijna elke woning
In oude, slecht geïsoleerde woningen zal een hybride warmtepomp weinig voordeel opleveren, omdat de warmteverliezen te groot zijn. Maar in recentere woningen (gebouwd na 1995) volstaat de isolatie meestal wel. Wil je testen of een hybride warmtepomp geschikt is voor jouw woning? Verlaag de aanvoertemperatuur van je cv-water tot 50 à 55 graden en ga na of het voldoende warm wordt in huis, ook op koude dagen. Als dat het geval is, kun je perfect verwarmen met een hybride warmtepomp.
Het EPC-label daalt
Met een hybride warmtepomp verbetert de energieprestatie van je woning, omdat dit systeem een pak zuiniger is dan een klassieke cv-ketel. Je verwarmingskosten dalen, terwijl de waarde van je huis of appartement stijgt. Da’s een grote troef naar de toekomst toe!
De buitenunit blijft een aandachtspunt
De buitenunit van je hybride warmtepomp komt aan je gevel, op je dak of in de buurt van je gevel — bijvoorbeeld op je oprit of (dak)terras. Soms zijn de leidingen zichtbaar, en het geluid van de unit blijft een aandachtspunt. Zoek samen met je installateur naar de beste opstelling. Indien nodig kun je een geluiddempende omkasting laten plaatsen.
Je blijft afhankelijk van gas
Een hybride warmtepomp is een goeie stap richting gasloos verwarmen, maar je blijft natuurlijk afhankelijk van fossiele brandstoffen. De energiecrisis van 2022 leerde ons dat de gasprijzen door verschillende factoren (bijvoorbeeld schaarste) de hoogte in kunnen schieten.
Een lichtpunt: omdat je twee energiebronnen gebruikt, kun je deels terugvallen op de goedkoopste optie.
Je hebt twee verwarmingssystemen
Koppel je een warmtepomp aan je huidige cv-ketel, dan heb je twee verwarmingssystemen met een verschillende levensduur. Een warmtepomp gaat ongeveer 15 jaar mee. Misschien moet je dus na 10 jaar je gasketel vervangen en een paar jaar erna je warmtepomp.
Een add-on hybride warmtepomp is doorgaans goedkoper dan een full-electric warmtepomp, omdat je met een lager vermogen toekomt. Je cv-ketel neemt namelijk een deel van de warmtebehoefte op zich. Logischerwijs is een hybride warmtepomp met ingebouwde cv-ketel de duurste optie. We geven je enkele richtprijzen mee (inclusief plaatsing, exclusief btw). Vraag advies aan een erkend installateur voor een offerte op maat.
Wil je een hybride warmtepomp kopen, maar zit je nog met vragen? Een erkend installateur geeft je met plezier persoonlijk advies en gidst je door ons aanbod. Vul ons contactformulier in en we laten snel iets van ons horen!
Een warmtepompboiler haalt warmte uit de omgevingslucht – zelfs als het koud aanvoelt buiten – en verwarmt daarmee je sanitair warm water. Het toestel is elektrisch aangedreven, maar verbruikt een pak minder dan elektrische boilers die voor 100% op stroom werken. Een warmtepompboiler heeft ongeveer 25% elektriciteit nodig en 75% hernieuwbare energie.
De gemiddelde kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de 2.500 en 3.500 euro, exclusief plaatsing en btw. De SANI warmtepompboilers hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Vooral het volume en de plaatsingskosten bepalen hoeveel je betaalt:
Volume: een groot gezin verbruikt meer sanitair warm water dan een alleenstaande of een koppel. Grote boilers zijn doorgaans duurder.
Installatiekosten: een erkend installateur geeft je een gedetailleerde inschatting van de plaatsingskosten. Soms moet er bijvoorbeeld een nieuwe waterleiding komen, waardoor de prijs hoger ligt.
Lees meer over de prijs van een warmtepompboiler
Een warmtepompboiler heeft verschillende voordelen ten opzichte van een elektrische of gasboiler. Het gebruik van hernieuwbare energie zorgt voor:
een lager verbruik en lagere energiekosten,
minder CO2-uitstoot,
een hoog rendement.
Lees meer over de voordelen van een warmtepompboiler en ontdek waarom jij er een zou moeten aanschaffen.
Voor een warmtepompboiler kun je een premie krijgen. Zo wil ons land groene energie promoten. De bedragen verschillen per gewest.
Ontdek de premies voor warmtepompboilers en hoe je de jouwe aanvraagt.
Bereken makkelijk jouw premie met onze subsidiemodule.
Een zwembadwarmtepomp is een lucht-waterwarmtepomp specifiek bedoeld om zwemwater te verwarmen — gemiddeld tot zo’n 28 graden Celsius — en het op temperatuur te houden. Het toestel bestaat uit één unit en maakt vooral gebruik van hernieuwbare energie. Je kunt de werking van een zwembadwarmtepomp vergelijken met die van een klassieke lucht-waterwarmtepomp.
Een warmtepomp voor je zwembad gebruikt een ventilator om warmte uit de omgevingslucht te halen.
Een koelvloeistof transporteert die warmte.
Onder invloed van de warmte verdampt de koelvloeistof tot een gas.
Een compressor perst het gas samen, zodat de warmte vrijkomt en de temperatuur stijgt.
De warmtewisselaar geeft de vrijgekomen warmte af aan het zwembadwater dat erdoorheen stroomt.
Een zwembadwarmtepomp zal het vaakst draaien van april tot en met oktober. Dit toestel werkt namelijk het zuinigst bij buitentemperaturen vanaf 15 graden. Is het koeler weer, dan verbruikt de warmtepomp meer elektriciteit, waardoor het rendement daalt. Dat is soms ook het geval wanneer je het zwembad wil opwarmen tot meer dan 28 graden — tenzij je een warmtepomp hebt die moeiteloos en voordelig verwarmt tot een hoge temperatuur.
Met een zwembadwarmtepomp kan je duurzaam en zuinig je zwembad verwarmen.
Buitenzwembaden zorgen voor het ultieme zomergevoel, met dagen vol plezier, verkoeling en ontspanning. Maar in België is het aantal zwemuren beperkt, want in de lente en herfst is het moeilijk om de watertemperatuur op een aangenaam peil te krijgen en houden. Tenzij je een zwembadwarmtepomp hebt! Dat systeem is ideaal om ook op frissere zomerdagen of in het tussenseizoen van je zwembad te kunnen genieten.
De werking van een zwembadwarmtepomp is vergelijkbaar met die van een klassieke lucht-waterwarmtepomp, al zitten alle onderdelen hier in één unit. De pomp trekt warmte uit de buitenlucht aan en verwarmt daarmee het water van je zwembad of jacuzzi. Om dat proces in gang te zetten, heeft je zwembadverwarming stroom nodig. Gemiddeld werkt een warmtepomp op 25% elektriciteit en 75% hernieuwbare energie.
Je hebt keuze uit verschillende types zwembadwarmtepompen, met diverse vermogens en functionaliteiten. Welk toestel jij het best gebruikt om je zwemseizoen te verlengen, hangt af van een aantal factoren:
de inhoud van het zwembad (volgens lengte, breedte en diepte),
de isolatie van het zwembad,
de gewenste watertemperatuur,
de gewenste opwarmtijd,
het type zwembad,
de periode waarin je het zwembad gebruikt,
het systeem waarmee je het zwembad afdekt.
Een erkend installateur kan je gedetailleerd advies geven, maar wij helpen je alvast op weg. In onze Thercon POOL-folder staat bijvoorbeeld een handig overzicht van de selectiecriteria. Zo ontdek je snel welke warmtepomp aansluit bij jouw noden. Maar ook hieronder geven we heel wat nuttige info mee.
Een zwembad met warmtepomp bezorgt je verfrissende momenten en zalige zomeravonden. En dit type zwembadverwarming heeft tal van andere troeven.
Milieuvriendelijk: een zwembadwarmtepomp werkt hoofdzakelijk op hernieuwbare energie. Zeker ten opzichte van een zwembadkachel op gas of mazout zijn de CO2-uitstoot en impact op het milieu miniem.
Geluidsarm: op een meter afstand is het geluidsniveau van een POOL-zwembadwarmtepomp maximaal 56 decibel. Dat is ongeveer even luid als een pruttelend koffiezetapparaat. Maar zet de unit niet vlak tegen het terras van je buur, om overlast te vermijden.
Lage verbruikskosten: een zwembadwarmtepomp verbruikt gemiddeld zes tot zeven keer minder energie dan klassieke (elektrische) zwembadverwarming. Je haalt namelijk een hoger rendement door het gebruik van hernieuwbare energie. Om te bezuinigen moet je wel het zwembad goed afdekken, om de warmte te bewaren.
Betrouwbaar: je hebt altijd warm water en bent daarbij niet afhankelijk van de zon.
Eenvoudig te installeren: de POOL Mini wordt kant-en-klaar geleverd, maar voor onze andere zwembadwarmtepompen moet je een installateur inschakelen die koeltechnisch gecertificeerd is.
Met een zwembadwarmtepomp is het zuinig genieten. Wil je het verbruik van je zwembadverwarming zo laag mogelijk houden? Let bij aankoop op de energieprestatiecoëfficiënt (COP). Hoe hoger die waarde, hoe zuiniger je zwembadverwarming. De POOL warmtepompen halen COP-prestaties tot 7. Dat betekent dat ze 1 kWh elektriciteit omzetten in 7 kWh warmte.
Daarnaast hangt het verbruik ook af van:
de elektriciteitsprijzen,
het volume van je zwembad of jacuzzi,
het vermogen van je warmtepomp,
hoe goed je zwembad geïsoleerd is,
hoe warm het water moet zijn,
het type warmtepomp (met of zonder variërend vermogen)
en of je het hele jaar door wil zwemmen of enkel tijdens het zwemseizoen.
Tip: gebruik altijd een afdekzeil, om de warmte langer vast te houden.
De prijs voor een POOL warmtepomp voor een zwembad van 40 à 50 kubieke liter, dat goed afgedekt is en de warmte dus lang vasthoudt, bedraagt ongeveer 2.750 euro (zonder btw en plaatsing). De precieze prijs van je zwembadwarmtepomp hangt af van deze factoren.
Vermogen: een compacte warmtepomp voor een opzetzwembad of jacuzzi is goedkoper dan een unit voor een ingebouwd zwembad met een groot volume. Als je een goed afdekzeil hebt, heeft je warmtepomp een lager vermogen nodig.
Voorkeuren en functionaliteiten: zwem je graag in water dat warmer is dan 28°C, ook in de winter? Wil je dat je warmtepomp extra stil werkt? Bijna alles is mogelijk, maar die extra functionaliteiten hebben soms een invloed op het prijskaartje.
Plaatsing: vraag een offerte aan een erkend installateur, zodat je de plaatsingskosten goed kunt inschatten.
Laat je warmtepomp voor je zwembad aansluiten door een erkend installateur. Je bent niet alleen zeker van een juiste plaatsing, het is ook gewoon verplicht: voor een veilige en milieuvriendelijke werking moet de installateur koeltechnisch gecertificeerd zijn.
Waar plaats je de unit? Eigenlijk gelden dezelfde richtlijnen als bij een lucht-waterwarmtepomp.
Beperk de lengte van de leidingen om warmteverlies zoveel mogelijk te vermijden.
Een plekje naast je poolhouse of tuinhuis, of achter een haag, is prima. Vaak komt de unit in de buurt van de filter en andere technische onderdelen van je zwembad.
Hou er rekening mee dat de compressor wel wat geluid produceert (bij onze modellen zo’n 51 decibel op een meter afstand).
Zorg voor voldoende luchttoevoer: de unit moet ongehinderd warmte uit de buitenlucht kunnen aantrekken en de afgekoelde lucht weer afgeven. Hou de unit daarom zoveel mogelijk vrij van bladeren en zet ‘m niet vlak aan een muur.
Zet je de warmtepomp graag uit het zicht, omdat je ‘m niet zo mooi vindt? We hebben nu ook een zwart designmodel (POOL PMXD) dat echt gezien mag worden!
Laat je zwembadwarmtepomp aansluiten door een erkend installateur voor een optimale en veilige werking. Samen bekijken jullie de beste plek voor je zwembadverwarming: het liefst zo dicht mogelijk bij je zwembad, op een plaats met een vrije luchtcirculatie. Lees enkele vuistregels voor de installatie van je zwembadwarmtepomp.
Je zwembadwarmtepomp combineren met zonnepanelen is bijzonder interessant. Zo wordt je zwembad opwarmen namelijk nog goedkoper — of zelfs helemaal gratis: de zonnepanelen wekken de nodige stroom op.
Hoeveel panelen heb je ongeveer nodig? Ook hier is het moeilijk om een exact cijfer te geven. Voor een geïsoleerd zwembad van 40 tot 50 kubieke liter (dat je goed afdekt en niet gebruikt in de winter) moet je 6 à 8 panelen installeren. Heb je een groter zwembad of wil je het hele jaar door zwemmen, dan heb je meer zonnepanelen nodig.
Een POOL-zwembadwarmtepomp kun je makkelijk winterklaar maken: gewoon loskoppelen van het elektriciteitsnet. Het is wel belangrijk dat er geen water achterblijft, want dat zou kunnen bevriezen en de leidingen beschadigen. Dankzij de handige afvoer loopt bij onze toestellen het water automatisch weg, zonder dat je de unit moet kantelen. Enkel nog een beschermende winterhoes erover en je warmtepomp is klaar voor enkele koude maanden in je garage, tuinhuis of poolhouse.
Wil je ook in de winter de verwarming voor je zwembad aanlaten? Activeer het winterbeschermingsprogramma om het toestel en je zwembad ijsvrij te houden, en zo vorstschade te voorkomen.
Zwembadverwarming met invertertechnologie heeft een variërend vermogen. Dat wil zeggen dat je warmtepomp niet altijd even krachtig werkt, maar zich aanpast aan de situatie. Koelt het water af, dan zal de compressor harder draaien om het weer op temperatuur te krijgen. Is het erg warm buiten, dan warmt het water vanzelf op en moet je warmtepomp minder werken. Dat zorgt ervoor dat je zwembadverwarming zuinig omgaat met energie. Lees meer over de invertertechnologie.
Een zwembad met warmtepomp, da’s comfort en waterpret gegarandeerd. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Wil je advies op maat om jouw zwembad te verwarmen? Onze experten staan voor je klaar en wijzen je graag de weg in ons uitgebreide gamma. Laat je gegevens achter en wij brengen je in contact met een erkend installateur uit je buurt.
Laat je een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler plaatsen bij renovatie? Dan kun je rekenen op financiële steun, zoals een subsidie of een fiscaal voordeel (belastingvermindering). Zo willen de verschillende overheden in ons land investeringen in duurzame energie aanmoedigen. Ontdek hieronder alles over de premies voor warmtepompen.
Hoeveel subsidie jij krijgt voor je warmtepomp, hangt af van de soort warmtepomp die je kiest, in welk gewest je woont en hoeveel je verdient. Let op: deze premies gelden enkel bij renovatie!
Benieuwd naar de subsidies voor jouw specifieke bouwproject? Maak gebruik van onze subsidiemodule en kom onmiddellijk te weten welke fiscale voordelen jij kunt krijgen.
De premies gelden voor warmtepompen die je inzet als centrale verwarming en/of voor sanitair warm water. Afhankelijk van het gewest, gaat het om:
Lucht-waterwarmtepompen, zoals het THERMA gamma
Geothermische warmtepompen
Hybride warmtepomp (die je koppelt aan een cv-ketel)
Warmtepompboiler
Zonneboiler
Voor een lucht-luchtwarmtepomp krijg je in Vlaanderen bijvoorbeeld enkel financiële steun als je het systeem als hoofdverwarming gebruikt en niet alleen om te koelen.
Het subsidiebedrag verschilt per gewest. Ontdek de mogelijke premies voor warmtepompen vanaf 2024 en alle voorwaarden op de websites van de overheid.
In Vlaanderen verlopen alle steunmaatregelen bij renovatie via Mijn VerbouwPremie. Check alle info voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers. Deze subsidies gelden voor woningen ouder dan 10 jaar.
In Wallonië regelt SPW Energie (Service Public de Wallonie) de renovatiepremies. Installeer je een warmtepomp in een bestaande woning, dan is er de tijdelijke premie ‘Prime pour le remplacement de votre appareil de chauffage et d’eau chaude sanitaire’. Die geldt voor facturen vanaf 1 juli 2023 tot en met 31 december 2025.
Brussel reikt RENOLUTION-premies uit als je een warmtepomp installeert in een woning ouder dan 10 jaar. Lees alle voorwaarden en bedragen voor verwarming met warmtepomp, warmtepompboilers en zonneboilers.
De drie gewesten bepalen het premiebedrag op basis van je inkomen. Via de bovenstaande links naar Mijn VerbouwPremie, Primes Habitation en RENOLUTION ontdek je op hoeveel steun jij kunt rekenen.
De premie voor je warmtepomp aanvragen, kan eenvoudig online. Bekijk op voorhand goed aan welke voorwaarden je moet voldoen.
Laat in elk geval je warmtepomp installeren door een erkende installateur en houd alle facturen bij. Neem ook foto’s voor en na de renovatie, als extra bewijs. Heb je hulp nodig? Je lokale dienstencentrum geeft je de nodige info.
Installeer je een warmtepomp in een woning jonger dan 10 jaar? Dan kun je nog tot en met 31 december 2024 een btw-verlaging krijgen: je betaalt dan 6% btw in plaats van 21%.
Voor een warmtepompboiler kun je een premie krijgen. Zo wil ons land groene energie promoten. De bedragen verschillen per gewest.
Ontdek de premies voor warmtepompboilers en hoe je de jouwe aanvraagt.
Bereken makkelijk jouw premie met onze subsidiemodule.
Als we voor onze kinderen en kleinkinderen een leefbare planeet willen, dan moeten we verstandig bouwen. Daarom legt de overheid de EPB-norm (Energieprestatie en Binnenklimaat) op voor nieuwbouw en renovatie (1). Deze norm stelt eisen op het vlak van thermische isolatie (S-peil), energieprestatie (E-peil) en binnenklimaat.
Het E-peil hangt af van:
BOUWTECHNISCHE KENMERKEN: thermische isolatie, luchtdichtheid, de compactheid, oriëntatie en bezonning van de woning
INSTALLATIES: verwarming, warmwatervoorziening, ventilatie, koeling, PV of zonnepanelen en verlichting
Het verplichte E-peil wordt stapsgewijs aangescherpt. Vanaf 2021 moet elke nieuwe woning minstens aan de BEN-norm (bijna- energieneutraal) E30 voldoen. Bij E0 is je woning energieneutraal, m.a.w. je voorziet evenveel in eigen energie als de energie die je verbruikt.
De EPB-norm verplicht de nieuwbouwer een minimumaandeel energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Tot en met 2024 kan dit volledig door de warmtepomp worden ingevuld indien deze de volledige warmte- en SWW-vraag dekt. Vanaf 2025 moet elke nieuwbouweenheid worden uitgerust met een warmtepomp. Het aandeel hernieuwbare energie dient dan op een andere manier te worden ingevuld. Meer informatie: https://www.vlaanderen.be/veka
(1) Enkel indien een vergunning werd aangevraagd of een melding werd gedaan. De eisen hangen af van de omvang van de werken.
De THERMA lucht-waterwarmtepompen halen indrukwekkende rendementen voor zowel verwarming als sanitair warm water. Zo heeft het type Duo XL een rendement tot maar liefst 140% voor sanitair warm water! Combineer je deze mooie rendementen met een laagtemperatuur-afgiftesysteem dan behaal je met dit concept een zeer mooie E-peil score (2). Dit betekent een forse besparing op je budget!
THERMA warmtepompen zijn bovendien 100% hernieuwbaar. Tot en met 2024 hoef je dus niet te investeren in zonnepanelen om aan je aandeel hernieuwbare energie te komen. Je kan dat uiteraard wel in de toekomst doen om zo de stap te zetten naar een (bijna) energieneutrale woning. Op die manier spreid je je bouwbudget.
(2) Het E-peil is ook afhankelijk van de thermische isolatie, de luchtdichtheid, het totale raamoppervlak en de zonoriëntatie van de woning.