Overzicht checkout

Waarom je beter geen hogetemperatuurwarmtepomp in huis haalt

16 oktober 2024 Premie

Waarom je beter geen hogetemperatuurwarmtepomp in huis haalt

Krijg jij je woning niet warm genoeg met een standaard lucht-waterwarmtepomp op lage temperatuur? Dan lijkt een hogetemperatuurwarmtepomp misschien een goed alternatief. Maar wij pleiten voor hybride verwarming of een lucht-luchtwarmtepomp. Ontdek waarom een warmtepomp op hoge temperatuur niet per se de beste optie is. 

Wat is een hogetemperatuurwarmtepomp?

Een hogetemperatuurwarmtepomp, ook wel HT-warmtepomp genoemd, verwarmt het cv-water tot 55 graden en meer. Daarvoor gebruikt het systeem warmte uit de buitenlucht en elektriciteit. Er komen dus geen fossiele brandstoffen, zoals gas of mazout, aan te pas.

Een hogetemperatuurwarmtepomp kan je cv-ketel vervangen. In je stooklokaal wordt de binnenunit geplaatst, die vaak zo groot is als een koelkast. De buitenunit wordt aan of dicht bij de gevel geïnstalleerd.

Warmtepomp op lage versus hoge temperatuur

Een klassieke warmtepomp en een HT-warmtepomp werken op dezelfde manier. Toch is er één groot verschil: een lucht-waterwarmtepomp werkt gewoonlijk met een watertemperatuur van 35 tot 55 graden. Dat kost minder energie (en dus minder geld).

Nog een verschil: een lucht-waterwarmtepomp behaalt het hoogste rendement bij vloerverwarming, terwijl je een HT-warmtepomp makkelijk aansluit op bestaande radiatoren.

Waarom hogetemperatuurwarmtepomp nodig? 

In oudere woningen, die niet goed geïsoleerd zijn, volstaat verwarming op lage temperatuur niet om een aangenaam binnenklimaat te creëren. Er gaat dan namelijk veel warmte verloren. Een hogetemperatuurwarmtepomp kan wél genoeg warmte produceren. Je kunt zoals gezegd dus je bestaande radiatoren behouden. Daardoor lijkt dit misschien wel de ideale oplossing om renovatie- of isolatiewerken te vermijden. Toch heeft dit soort warmtepomp enkele belangrijke nadelen.   

Nadelen warmtepomp op hoge temperatuur 

Omdat een hogetemperatuurwarmtepomp warmer cv-water produceert dan een klassieke lucht-waterwarmtepomp, moet dit systeem harder werken. Hoewel je nog altijd hernieuwbare energie gebruikt, is het aandeel elektriciteit veel groter bij een warmtepomp op hoge temperatuur. Dat lage rendement (COP) vertaalt zich in hogere verbruikskosten en een minder duurzame werking. Daarnaast is de terugverdientijd langer: een HT-warmtepomp zit complexer in elkaar en is duur in aankoop.

Wil je om financiële redenen overschakelen op een warmtepomp, dan is een systeem op hoge temperatuur geen aanrader.  

Alternatieven: hybride warmtepomp of lucht-luchtwarmtepomp 

Als je goedkoper wil verwarmen en tegelijk het milieu wil sparen, zijn een hybride warmtepomp of lucht-luchtwarmtepomp betere opties. Bij hybride verwarming koppel je een lucht-waterwarmtepomp op lage temperatuur aan je bestaande cv-ketel. Zo ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, maar kun je toch je radiatoren behouden.  

Bij een hybride warmtepomp moet je het aandeel van de warmtepomp wel hoog genoeg houden, door op een zo laag mogelijke temperatuur te verwarmen. Wil je een premie ontvangen voor je (hybride) warmtepomp, dan is de maximumtemperatuur 55 °C. 

Een lucht-luchtwarmtepomp is dan weer een vaste airco. Om je cv-ketel volledig te vervangen, hang je in verschillende ruimtes een AircoHeater. Maar je kunt ook gewoon één unit installeren om je gas- of mazoutverbruik te verminderen. Aan jou de keuze! 

Vind een verwarmingssysteem op maat 

Wil je zuiniger verwarmen, op een zo efficiënt mogelijke manier? Onze experts geven je met plezier persoonlijk advies. Contacteer ons.