Overzicht checkout

SCOP en COP warmtepomp: een minigids over het rendement 

16 oktober 2024 Verbruik

SCOP en COP warmtepomp: een minigids over het rendement 

Warmtepompen zijn efficiënte systemen om te verwarmen en te koelen. Hoe efficiënt ze precies zijn, hangt af van het rendement of het COP van je warmtepomp. Maar ook de SCOP, Etha-factor en SEER tellen mee. Wij maken je graag wegwijs, met deze minigids over het rendement van warmtepompen.

Het belang van een goed rendement 

Bij de aankoop van je warmtepomp let je waarschijnlijk vooral op de kostprijs, maar ook het rendement is een belangrijke factor. Een hoog rendement betekent dat je warmtepomp z’n vermogen ten volle benut zonder té veel energie te verbruiken. Dat leidt tot lagere energiekosten, minder slijtage en een langere levensduur.

COP warmtepomp: een theoretische maatstaf

De COP of prestatiecoëfficiënt geeft het rendement van een warmtepomp weer in verwarmingsmodus. Het gaat om de verhouding tussen de geleverde warmte en de verbruikte elektriciteit. Een warmtepomp met een COP van 4 heeft bijvoorbeeld 1 kWh elektriciteit nodig om 4 kWh warmte te produceren.  

We vertellen er meteen bij dat COP een erg theoretische maatstaf is, die weinig zegt over het rendement in de praktijk. De COP is gebaseerd op één specifieke temperatuurconditie – terwijl het klimaat in België heel wisselvallig is.

Wat is een goede COP?

Hoe hoger de COP, hoe rendabeler je verwarmingsinstallatie en hoe lager je verbruik. De gemiddelde warmtepomp heeft een COP tussen 3 en 5. Zoals aangegeven, hangt dat cijfer wel sterk af van de temperatuur en weersomstandigheden waarbij het COP werd gemeten.

SCOP warmtepomp: rendement op jaarbasis 

De SCOP – ook wel seizoensprestatiecoëfficiënt (SPF) – toont hoe goed je warmtepomp écht presteert, in realistische omstandigheden. Het gaat om het gemiddelde verwarmingsrendement over een volledig jaar, temperatuurschommelingen inbegrepen. 

Op een zachte winterdag ligt de COP hoger dan op een koude winterdag. In de lente zit er namelijk meer warmte – en dus energie – in de lucht en is de warmtebehoefte kleiner. De SCOP of SPF bekijkt al deze verschillende condities en toont een totaal jaarrendement. Op basis daarvan wordt een energieklasse en -label bepaald.

De SCOP wordt doorgaans weergegeven met een waterafgiftetemperatuur van 35°C en 55°C.

Verschillende SCOP per land

Wist je dat … dezelfde warmtepomp in verschillende landen een ander energielabel of SCOP kan krijgen? Dat komt omdat het energielabel rekening houdt met het klimaat. In Spanje kan een warmtepomp bijvoorbeeld meer energie uit de lucht halen dan in Noorwegen.

EER en SEER warmtepomp: rendement bij koelen

De meeste warmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen, dus moet je ook kijken naar het rendement bij koeling. Daarvoor zijn er de EER en SEER: (Seasonal) Energy Efficiency Ratio. Die vertellen je hetzelfde over je warmtepomp als COP en SCOP, maar dan in koelmodus.

Etha-factor warmtepomp: een vergelijking

Tot slot is er de Etha-factor, waarmee je verschillende verwarmingssystemen met elkaar kunt vergelijken. Een warmtepomp werkt namelijk anders dan een gasketel, waardoor het rendement op een andere manier gemeten wordt. De Etha-factor is een universeel percentage, zodat je makkelijk ziet welk systeem het meest rendabel is. Deze factor hangt rechtstreeks samen met de SCOP van de warmtepomp.

Op onze technische fiches staat de Etha-factor aangeduid als: ‘Opw rendement voor ruimteverwarming’, bij een watertemperatuur van 35 en 55 graden.

Wat beïnvloedt het rendement van je warmtepomp?

Naast temperatuurschommelingen en het type warmtepomp, spelen nog enkele andere factoren een beduidende rol.

Het afgiftesysteem

Bij traditionele radiatoren ligt de circulatietemperatuur bijvoorbeeld tussen 50 en 60°C, terwijl die bij vloerverwarming tussen 25 en 35°C schommelt. De warmtepomp moet bij lage watertemperaturen minder hard werken, waardoor de SCOP stijgt. 

De isolatiegraad

Isoleren werkt! Nieuwbouwwoningen hebben meestal een hoge isolatiegraad, waardoor ze de ideale omgeving zijn voor een warmtepomp. Een lage warmtebehoefte laat het gebruik van een afgiftesysteem op lage temperatuur toe. Hierdoor stijgt het rendement van je warmtepomp en kom je ook toe met een kleinere warmtepomp. Dat maakt de aanschaf van zo’n installatie meteen een stuk voordeliger. Heb je renovatieplannen, dan is isoleren zeker de investering waard. 

Jouw voorkeuren

Heb jij het graag extra warm in de winter en extra koud in de zomer? En douche je het liefst met heet water? Hoe harder jouw warmtepomp moet werken, hoe hoger het energieverbruik.

Het onderhoud

Jouw warmtepomp kan alleen maar topprestaties leveren als je er goed zorg voor draagt. Ontdek onze tips voor het onderhoud van je warmtepomp.

Ook rendabel verwarmen en koelen?

Met onze lucht-waterwarmtepompen en lucht-luchtwarmtepompen haal je kwaliteit in huis. Wil je weten welk systeem echt op maat is van jouw woning? Een installateur helpt je graag op weg.