Multisplit of single split airco met buitenunit: de verschillen
Ben je op zoek naar een lucht-luchtwarmtepomp? Dan zie je op het internet veel info en moeilijke begrippen passeren. Voor een airco met buitenunit heb je bijvoorbeeld keuze uit een multisplit of single split airco. Welk type het meest geschikt is voor jouw situatie, hangt af van hoeveel kamers je wil klimatiseren. We geven je meer uitleg over deze systemen en sommen de voor- en nadelen op.
Wat is een split airco
Een split airco bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Dit systeem trekt warmte uit de ruimte en voert die naar buiten. Wil je ermee verwarmen? Dan werkt de airco omgekeerd: de buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht om je woning op temperatuur te brengen.
Omdat je dit systeem permanent in je woning hangt (in tegenstelling tot een mobiele airco) noemen we het ook wel een ‘vaste airco’. En ook de term ‘lucht-luchtwarmtepomp’ is een synoniem voor een split airco.
Het is een goeie keuze voor kamers die je maar sporadisch wil verwarmen of koelen, zoals je bureau of zolder. Maar ook in je leefruimte komt een split airco zeker tot z’n recht. Wat extra handig is: je kunt voor elke ruimte een andere temperatuur instellen. In de slaapkamer mag het waarschijnlijk wel wat frissen zijn dan in je woonkamer.
Wat is een single split airco?
Een single split airco is een lucht-luchtwarmtepomp die opgesplitst is in één buitenunit en één binnenunit.
Wat is een multisplit airco?
Het woord ‘multi’ zegt het eigenlijk al: een multisplit airco bestaat uit één buitenunit, aangesloten op twee of meerdere binnenunits, waardoor je er logischerwijs meerdere ruimtes mee kunt koelen en verwarmen. Dat is bijvoorbeeld interessant in een kantoorgebouw, maar ook particulieren kiezen heel vaak voor dit systeem.
Hoe werkt de buitenunit van een airco?
Een multisplit of single split airco werkt op basis van een koelvloeistof die via koperen leidingen tussen de buiten- en binnenunit(s) loopt. De buitenunit heeft een ventilator die buitenlucht aantrekt. Door de warmte in die lucht condenseert de koelvloeistof tot een gas. Er zit ook een compressor in de buitenunit die het gas samendrukt, waardoor de warmte vrijkomt en de binnenunit lucht kan aanzuigen om uiteindelijk warme lucht te verspreiden in je woning.
Koelen gaat net omgekeerd: de compressor haalt de warmte uit de lucht die de binnenunit aantrekt, waardoor het koelmiddel weer gas wordt. Onder invloed van het koudemiddel koelt de lucht af, waardoor de binnenunit frisse lucht in je woning brengt. De buitenunit voert de warmte naar buiten af.
Voor- en nadelen airco met buitenunit
Een airco met buitenunit is energiezuinig, door het gebruik van hernieuwbare energie. Omdat de grootste en luidste onderdelen in de buitenunit zitten, zijn de binnenunits ook nog eens compact en stil. Daarnaast is een multisplit airco met buitenunit erg flexibel: je kiest voor elke ruimte het passende type en kunt de binnenunit gelijk waar in de kamer hangen. Je hebt bijvoorbeeld keuze uit een hoog-aan-de-wandairco, een plafond- of vloerairco of een inbouwmodel.
De installatie is wel duurder dan een mobiele of vaste monoblock airco. En de buitenunit komt aan je gevel, wat esthetisch minder interessant is.
Hoeveel kost een airco met buitenunit?
De prijs voor een airco met buitenunit start vanaf 1.500 euro incl. plaatsing en excl. btw, als je één binnenunit laat installeren. Hoe meer kamers je wil klimatiseren, hoe duurder. Er is dan bijvoorbeeld meer puzzelwerk om alle units te verbinden. Reken op zo’n 1000 euro per extra binnenunit.
Single split of multisplit airco kopen?
Of je nu gaat voor een multisplit of single split airco, de waarde van je woning stijgt sowieso. Klimaatregeling in huis is namelijk een enorm pluspunt, zeker tijdens de wisselvallige Belgische zomers. Welk type lucht-luchtwarmtepomp je het best kiest, hangt af van hoeveel ruimtes je wil verwarmen of koelen. Neem contact op met een General-installateur voor advies op maat.