Lucht-waterwarmtepomp: werking eenvoudig uitgelegd
Een lucht-waterwarmtepomp staat in voor de verwarming van je woning en sanitair warm water. Daarvoor gebruikt dit systeem een duurzame energiebron, namelijk de oneindig beschikbare warmte van de buitenlucht. Op warme dagen kun je je woning er ook mee koelen. We vertellen je graag meer over de efficiënte werking van een lucht-waterwarmtepomp.
Hoe werkt een lucht-waterwarmtepomp?
Een lucht-waterwarmtepomp zet in vier stappen buitenlucht om in warmte of warm water.
Warmte uit de buitenlucht
Eerst haalt de warmtepomp warmte uit de omgevingslucht via de buitenunit, zelfs bij negatieve buitentemperaturen. Die warmte wordt getransporteerd via een koelmiddel, dat uiteindelijk door de warmte uit de buitenlucht verdampt. Er ontstaat dan een ‘koelmiddeldamp’.
Drukverhoging
Een compressor verhoogt de druk, zodat ook de temperatuur van de koelmiddeldamp stijgt. Daarvoor heeft de compressor een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig.
Warmteafgifte
Zodra de koelmiddeldamp de gewenste druk en temperatuur heeft, stroomt hij door naar de condensor. Daar geeft de damp zijn warmte af aan het water.
Warm binnenklimaat en sanitair warm water
Daarna gebruikt de binnenunit de vrijgekomen warmte voor je verwarmingssysteem of om sanitair warm water te produceren. Via laagtemperatuurconvectoren, vloerverwarming of radiatoren komt de warmte uiteindelijk bij jou binnen.
Wist je dat er ook lucht-waterwarmtepompen zijn om je zwembad te verwarmen? Die werken op dezelfde manier om het zwemwater op temperatuur te brengen.
Hoe werkt een lucht-waterwarmtepomp in de winter?
Een lucht-waterwarmtepomp werkt in de winter op dezelfde manier als in de zomer, al daalt het rendement van je warmtepomp bij vrieskou. De compressor heeft dan meer elektrische weerstand nodig. Hoe kouder het buiten is, hoe minder warmte de buitenunit uit de lucht kan halen. Je warmtepomp zal dan bijverwarmen door het aandeel elektriciteit op te trekken. Geen zorgen, je verwarming werkt nog altijd efficiënt en comfortabel.
Hoe werkt koelen met een lucht-waterwarmtepomp?
Om te koelen keert de werking van je lucht-waterwarmtepomp gewoon om: de warmte wordt aan de binnenlucht onttrokken en naar buiten geleid. Er loopt dan koud water door je radiatoren of vloerverwarming. In dat geval spreken we van actieve koeling, omdat de warmtepomp, net als bij het verwarmen van je woning, elektriciteit verbruikt.
Hoeveel stroom verbruikt een lucht-waterwarmtepomp?
Het verbruik is sowieso laag. Een lucht-waterwarmtepomp met een COP (prestatiecoëfficiënt) van 4 verbruikt jaarlijks gemiddeld 5.500 kWh stroom. Ter referentie: een doorsneegezin met een gasketel verbruikt per jaar gemiddeld 17.000 kWh aardgas voor verwarming, sanitair warm water en om te koken (bron: VREG).
Lucht-waterwarmtepomp met de beste werking
Op zoek naar een efficiënte lucht-waterwarmtepomp met een zuinige werking? Vul ons contactformulier in. Een van onze installateurs begeleidt je graag naar een oplossing op maat.