Lucht-luchtwarmtepomp en zonnepanelen: slim bij digitale meter
Heb jij zonnepanelen? Dan is het bijna een evidentie om te verwarmen en koelen met een lucht-luchtwarmtepomp. En al helemaal nu de digitale meter z’n intrede doet. Door een warmtepomp en zonnepanelen te combineren, verhoog je je zelfverbruik.
Geen toekomst voor elektrische verwarming? Wel voor warmtepompen
Een hoge energiefactuur is dé reden waarom veel mensen op zoek gaan naar een ander verwarmingssysteem. Vaak is er dan geen ruimte meer voor volledig elektrische verwarming, zoals accumulatoren, door het lage rendement: 1kWh stroom levert 1 kWh warmte.
Maar schrijf niet alle elektrische verwarming af! Een lucht-luchtwarmtepomp gebruikt elektriciteit én hernieuwbare energie uit de omgevingslucht. Dat levert een hoger rendement en lager verbruik op, want met 1 kWh stroom produceert een warmtepomp gemiddeld 4 kWh warmte.
De sleutel tot een laag verbruik: zonnepanelen
Om je energiefactuur nog meer te laten dalen, zijn er zonnepanelen. Sommigen vinden de investering niet meer interessant, omdat de terugdraaiende teller is afgeschaft. Maar als je ze combineert met een lucht-luchtwarmtepomp, draait je verwarming en koeling bijna gratis.
Digitale meter, warmtepomp en zonnepanelen
Geen terugdraaiende teller meer, wel een digitale meter. In Vlaanderen en Brussel houdt die bij hoeveel elektriciteit je verbruikt en hoeveel stroom je injecteert naar het net (wanneer je zonnepanelen te veel energie produceren). Je ontvangt een bepaald bedrag per kW elektriciteit die je terugstuurt, maar dat injectietarief is verwaarloosbaar tegenover de prijs die je betaalt als je energie afneemt van het net.
Daarom doe je er goed aan om zoveel mogelijk de energie te gebruiken die je zonnepanelen genereren. Door elektrisch te verwarmen en koelen wanneer het buiten licht is, stijgt je zelfverbruik en dalen je energiekosten. Heb je een lucht-waterwarmtepomp, dan kun je ook je sanitair warm water laten produceren met de overtollige stroom.
In Vlaanderen is er nog een extra troef als je je warmtepomp met zonnepanelen combineert. Daar betaal je het capaciteitstarief, dat wordt berekend op je verbruikspieken. Als je minder stroom van het net gebruikt, registreert je digitale meter minder hoge pieken en betaal je minder.
Investeer in een lucht-luchtwarmtepomp
Het lage verbruik en de energiezuinige werking zijn maar enkele voordelen van een lucht-luchtwarmtepomp. Vraag advies aan een expert en ontdek de mogelijkheden.