Koelen en verwarmen met lucht-luchtwarmtepomp? Do’s-and-don’ts
Nu onze zomers warmer worden en onze winters grilliger, is een lucht- luchtwarmtepomp die koelt én verwarmt zeker geen overbodige luxe. Zo’n vaste airco (of beter: AircoHeater) is energiezuinig, ecologisch en rendabel. Bovendien heeft deze warmtepomp een lage investeringskost. Een aanrader dus! Maar wat zijn de do’s-and-don’ts als je kiest voor een lucht-luchtwarmtepomp?
Doen: goed isoleren
Oude huizen zijn vaak slecht geïsoleerd, waardoor het in de winter bijvoorbeeld rap afkoelt. Laat je isolatie te wensen over, dan is een lucht-luchtwarmtepomp geen interessante keuze. De installatie moet dan onnodig hard werken om de ruimte te koelen of verwarmen. Zorg dus dat er weinig spleten en kieren zijn, en minstens dubbelglas. Houd ook je deuren en ramen gesloten als de airco aanstaat.
Doen: koelvermogen correct bepalen
Het juiste koelvermogen is belangrijk voor een hoog rendement. Kies je een lucht-luchtwarmtepomp met een te hoog vermogen, dan gaat er veel energie verloren. Heeft de airco te weinig capaciteit, dan zal hij niet voldoende verwarmen en koelen. Om zeker te zijn van het geschikte koelvermogen, schakel je een expert in. Je moet namelijk met heel wat dingen rekening houden. Staan er bijvoorbeeld elektrische apparaten — en dus warmtebronnen — in de ruimte, zoals een printer, een kookplaat of televisie? Is er veel passage? Deze en meer factoren hebben een invloed op de werking van je lucht-luchtwarmtepomp, omdat het moeilijker zal zijn om de ruimte af te koelen.
Niet doen: vormgeving uit het oog verliezen
Verlies bij je keuze voor de juiste lucht-luchtwarmtepomp de vormgeving niet uit het oog. Het gamma van General is zo gevarieerd, dat je sowieso een binnenunit vindt die volledig opgaat in je interieur. Een zwarte AircoHeater is het van het, terwijl een inbouwairco bijzonder discreet is.
Doen: alle handige accessoires bekijken
Bediening vanop afstand, een geluiddempende omkasting voor de buitenunit, luchtzuiverende filters, … Bij General heb je keuze uit heel wat interessante extra’s. Bekijk dus vooraf wat voor jou een meerwaarde biedt en stel de ideale installatie samen.
Niet doen: installatie niet (goed) voorbereiden
In hoeveel ruimtes wil je het binnenklimaat regelen? Welke buitenunit heb je nodig? Wat is de beste plaats voor elke binnenunit (AircoHeater) en het buitendeel? Een goede installatie en opstelling is cruciaal voor een optimale, rendabele werking. Kies voor elke ruimte een passende AircoHeater met het juiste vermogen. Lees zeker ook onze richtlijnen voor de plaatsing van je binnen- en buitenunit.
Doen: een expert inschakelen voor je warmtepomp
Schakel altijd een expert in voor je een lucht-luchtwarmtepomp koopt. Zo ben je zeker van de efficiëntste opstelling en een hoog rendement. We brengen je graag in contact met een erkend General-installateur. Laat van je horen!