Overzicht checkout

Hybride warmtepomp kopen? 5 do’s-and-don’ts om op te letten

14 juli 2023 Hybride Warmtepomp

Hybride warmtepomp kopen? 5 do’s-and-don’ts om op te letten

Er is al veel gezegd en geschreven over verwarmen met een warmtepomp en een cv-ketel. Je zit goed voor de toekomst, bespaart op je energiefactuur, de CO2-uitstoot daalt, … Maar waar moet je nu écht op letten als je een hybride warmtepomp gaat kopen? 

1. Doen: investeren in isolatie 

Om zuinig hybride te verwarmen, moet je woning minimaal energielabel C of D hebben. Die letters staan voor een beperkt energieverbruik. Hoe beter de isolatie, hoe lager je verwarmingskosten. Het loont dus de moeite om te kijken waar je de energieprestatie van je woning kan optimaliseren.  

2. Niet doen: kopen zonder advies 

Een hybride warmtepomp kopen is geen ‘one size fits all’-oplossing. Vraag dus zeker advies aan een erkend installateur. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar elke lucht-waterwarmtepomp aansluiten op een gasketel.  

Daarnaast is het bijzonder belangrijk om het nodige vermogen van je warmtepomp correct te berekenen. Een expert meet het warmteverlies in je woning en neemt je huidige condensatieketel onder de loep. Neem contact met ons op voor meer info.  

3. Niet doen: hybride warmtepomp kopen bij vloerverwarming 

Kun je je woning aangenaam verwarmen met vloerverwarming, dan is een hybride warmtepomp eigenlijk overbodig. Bij vloerverwarming heeft het cv-water een temperatuur van 25 à 35 graden, wat makkelijk haalbaar is voor een standalone, all-electric warmtepomp.  

4. Doen: combineren met (aparte) boiler 

Ga je een hybride warmtepomp kopen en wil je ineens je elektrische boiler vervangen? Dan kies je het best voor een hybride warmtepomp met opslagvat. Zo staat het systeem in voor verwarming én sanitair warm water, en maak je nog meer gebruik van groene (en gratis) energie. Deze installatie neemt wel meer ruimte in beslag en is een duurdere investering. Daarom blijft bij hybride verwarming de condensatieketel meestal het sanitair warm water produceren. 

5. Doen: combineren met slimme technologieën 

Zonnepanelen en een slimme thermostaat zijn nuttig voor je hybride warmtepomp. De zonnepanelen produceren namelijk een deel van de stroom voor je warmtepomp. En je thermostaat — bijvoorbeeld onze Anna SunLlink — regelt optimaal het verbruik.