Hybride verwarmen: als een all-electric warmtepomp niet volstaat
Bij nieuwbouw is een volledig elektrische warmtepomp bijna een evidentie. Volstaat dit systeem niet in jouw (minder goed geïsoleerde) woning? Kies dan voor duurzaamheid, door hybride te verwarmen met een warmtepomp en gasketel.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp bestaat uit twee verwarmingssystemen: een warmtepomp en een cv-ketel. De warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare energie uit de omgevingslucht en een deel elektriciteit om je woning te verwarmen.
Bij lagere buitentemperaturen brengt de ketel de woning op temperatuur. Op warmere dagen neemt de warmtepomp over, omdat er minder warmte nodig is en omdat de warmtepomp in dat geval een beter rendement heeft. Een slimme regelaar schakelt tussen beide warmtebronnen om altijd een hoog comfort en goed rendement te garanderen.
Soorten hybride warmtepompen
Om hybride te verwarmen kun je een warmtepomp aansluiten op je bestaande gasketel of een toestel kopen met ingebouwde cv-ketel.
Bij elk type hybride warmtepomp heb je nog de keuze uit een splitsysteem en een monoblock. Een splitsysteem heeft een binnen- en buitenunit die via koelleidingen met elkaar verbonden zijn. De monoblock staat via waterleidingen in verbinding met buiten. Bij hoge watertemperaturen moet je met dit laatste type opletten voor warmteverlies via de leidingen.
Hybride versus all-electric verwarmen
Een warmtepomp werkt op een veel lagere temperatuur dan een cv-ketel, waardoor het nog belangrijker is dat de warmte in huis blijft. Grondige isolatie en vloerverwarming zijn daarbij essentieel. Maar bij een hybride warmtepomp kun je je bestaande cv-installatie vaak behouden — al werkt dit systeem het efficiëntst bij een lage watertemperatuur. Zo zal de warmtepomp het verwarmingswater tot maximaal 55 graden kunnen verwarmen. Bij een hogere temperatuur begint de ketel te werken.
Een full-electric warmtepomp levert ook sanitair warm water. Ga je voor een hybride systeem, dan staat meestal de ketel in voor het warme water dat uit de kraan stroomt. Zo beperk je de investeringskost en bespaar je plaats.
En wat dan met een lucht-luchtwarmtepomp? Die is flexibeler, omdat je er ook mee kunt koelen. Je kunt het toestel gebruiken als bijverwarming, in combinatie met je ketel, of als hoofdverwarming (als het vermogen groot genoeg is).
Hoog comfort met hybride verwarmingssysteem
Met een hybride warmtepomp moet je geen compromissen sluiten op het vlak van comfort en looks.
- Het wordt sneller warm in huis dan met een lucht-waterwarmtepomp, omdat de ketel bijspringt als de opwarming te lang duurt.
- De installatie is eenvoudig: je laat de hybride warmtepomp aansluiten op je huidige verwarmingssysteem.
- De esthetische impact is kleiner dan bij een lucht-luchtwarmtepomp: de binnenunit en leidingen zijn niet zichtbaar in de leefruimte.
Wil jij hybride verwarmen om je gasverbruik te doen dalen en zo te besparen op je energiekosten? Neem contact met ons op. Een erkend installateur geeft je graag persoonlijk advies.