Hoe werkt een lucht-waterwarmtepomp bij vrieskou?
Een lucht-waterwarmtepomp werkt op hernieuwbare energie (warmte) uit de buitenlucht. Dat roept vaak vragen op: in de winter zijn de temperaturen toch te laag om nog warmte te genereren? Ontdek hier hoe een lucht-waterwarmtepomp bij vrieskou je woning verwarmt.
Werking lucht-waterwarmtepomp bij koude temperaturen
De werking van een lucht-waterwarmtepomp steunt vooral op de ventilator, het koudemiddel en de compressor:
- De ventilator trekt de buitenlucht aan.
- Het koudemiddel haalt de warmte uit die buitenlucht en verdampt tot een ‘koudemiddeldamp’.
- De compressor verhoogt de druk (en zo ook de temperatuur), zodat de damp z’n warmte kan afgeven om het cv-water te verwarmen.
Het maakt niet uit hoe koud het buiten is, er zit nog altijd warmte in de lucht. En daar springt een warmtepomp efficiënt mee om. Omdat het koelmiddel sowieso kouder is dan de buitentemperatuur en een zeer laag kookpunt heeft, kan het nog altijd opwarmen en verdampen. Zelfs bij -15 °C werkt je lucht-waterwarmtepomp dus prima.
Rendement van je warmtepomp in de winter
Als de buitentemperatuur daalt, moet de compressor harder draaien om meer warmte te genereren. Je warmtepomp verbruikt daardoor meer elektriciteit, want vooral de compressor heeft stroom nodig.
Toch blijft het rendement hoger dan verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen: er is nog altijd een aandeel gratis energie uit de omgeving en extreme vorst duurt meestal maar enkele dagen. Bekijk bij aankoop zeker de SCOP-waarde (seizoensprestatiecoëfficiënt) van je warmtepomp.
Daarnaast werkt een lucht-waterwarmtepomp met vloerverwarming (op zo’n 35 °C). Het verschil tussen de buitentemperatuur en de afgiftetemperatuur is kleiner dan bij klassieke radiatoren (op 65 tot 80 °C), dus moet je verwarmingssysteem minder hard werken.
Voorzorgsmaatregelen voor warmtepomp bij vrieskou
Onze warmtepompen zijn goed gewapend tegen de vrieskou, dankzij de automatische ontdooicyclus. Zo blijven alle onderdelen ijsvrij. Het enige waar jij rekening mee moet houden, is de reiniging van de buitenunit. De luchttoevoer moet altijd mogelijk zijn. Laat dus geregeld een onderhoud uitvoeren en let erop dat de sneeuw zich niet ophoopt onder het toestel (vooral in koude gebieden).
Is je buitenunit toch bevroren? Schakel dan de elektriciteit uit en contacteer je installateur. Als je het zelf wilt oplossen, kun je ernstige schade aanbrengen.
Vraag raad aan een expert
Overtuigd? Wij brengen je graag in contact met een HVAC-installateur in je buurt. Vul ons formulier in en ontvang advies op jouw maat.