Overzicht checkout

Hybride warmtepomp of all-electric: voordelen en verschillen

13 augustus 2024 Hybride Warmtepomp

Hybride warmtepomp of all-electric: voordelen en verschillen

Een volledig elektrische warmtepomp zet je voor 100 procent in om je woning te verwarmen. Met een hybride warmtepomp springt een cv-ketel op gas regelmatig bij. Da’s al meteen het grootste verschil tussen deze twee systemen. Lees er hier meer over.

Hybride versus volledig elektrische warmtepomp 

Met een hybride systeem levert de warmtepomp het grootste deel van de gevraagde warmte, maar soms — vooral op zeer koude dagen — neemt de cv-ketel deze taak op zich. Een warmtepomp haalt gratis energie uit de buitenlucht, maar heeft ook altijd een deel stroom nodig. Ga je voor hybride, dan combineer je een ecologische verwarmingsoplossing met fossiele brandstoffen (gas).

Een all-electric warmtepomp is groener: deze installatie produceert warmte en sanitair warm water met gratis energie uit de natuur en werkt daarnaast voor zo’n 25 procent op elektriciteit. Bij winterse temperaturen zal het energieverbruik iets stijgen.

Wat is beter: hybride warmtepomp of all-electric?

Op het vlak van duurzaamheid is een volledig elektrische warmtepomp beter, maar daarom is het niet per se de beste optie voor jou. Daarvoor moet je kijken naar je woonsituatie en je budget. Wij maken de vergelijking tussen een hybride installatie en een all-electric warmtepomp.

Voor- en nadelen hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is de beste keuze als je woning al vrij goed, maar nog niet optimaal geïsoleerd is. Het volstaat dat je woning energielabel C heeft, waarbij het dak geïsoleerd is en er minstens dubbel glas is. Je kan je woning nog verder optimaliseren met spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas, maar dit is niet altijd een must voor hybride verwarming. Het voordeel is dus dat je niet eerst nog een uitgebreid renovatieproject moet aangaan.

De kans is groot dat je je bestaande radiatoren kunt behouden, want een hybride warmtepomp kan het water op een hogere temperatuur aanvoeren dan een volledig elektrische warmtepomp. Al zijn lagetemperatuurradiatoren of vloerverwarming toch aangeraden voor een efficiënte en rendabele werking — zeker in de ruimtes die je vaak gebruikt, zoals de woonkamer.

Hou er wel rekening mee dat fossiele brandstoffen niet eeuwig beschikbaar blijven en dat Europa streeft naar een klimaatneutrale maatschappij in 2050. Daarnaast moet je voldoende ruimte hebben om naast je cv-ketel nog een warmtepomp te plaatsen. Ten slotte kost het onderhoud iets meer, omdat je twee installaties hebt.

Voor- en nadelen all electric-warmtepomp

Is je woning op-en-top geïsoleerd, dan is een volledig elektrische warmtepomp een betere optie voor jou. Die stoot 35 tot 95 procent minder CO2 uit dan een installatie op gas. Het is ook een veiligere verwarmingsoplossing, want er komt geen verbranding bij kijken. Daardoor is dit type warmtepomp ook eenvoudig in onderhoud! De aanvoertemperatuur van het cv-water ligt ten slotte tussen 35 en 55 °C, zo’n 20 graden lager dan bij een traditionele ketel. Zo bespaar je heel wat energie. Heb je zonnepanelen, dan zal je factuur nog meer dalen.

Het grootste nadeel? Deze verwarmingsinstallatie is niet goedkoop. Vooral in een renovatiewoning kunnen de kosten oplopen. Een all-electric warmtepomp vraagt om een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur en een hoge isolatiegraad om het binnen aangenaam warm te maken. Daarom is dit vooral bij nieuwbouw een populaire keuze. Je kunt wel subsidies aanvragen voor de installatie van bijvoorbeeld een lucht-waterwarmtepomp. Check onze subsidiemodule voor meer info.

Duurzaam verwarmen met THERMA

Een all-electric THERMA lucht-waterwarmtepomp (de nieuwe naam van Thermastage) is een bijzonder duurzame verwarmingsoplossing. Vul ons contactformulier in en vind een erkend installateur in je buurt.